Soğuk hava deposu, kilolarca, tonlarca ürünün muhafazası için kullanılır. Bu ürünlerin sağlıklı bir şekilde uzun zaman korunabilmesi için soğuk hava deposunun her zaman tam performansla sorunsuz bir şekilde çalışması gerekir. Bunun için de yapılan deposunun en başında bazı adımlara çok dikkat edilmesi, gereken standartların eksiksiz karşılanması gerekir.
Öncelikle soğuk hava deposunu ne için yaptığınızı iyi analiz etmelisiniz
Soğuk hava depoları, 4 farklı sıcaklık aralığında yapılarak bu aralıklarda farklı ürünlerin muhafazası için kullanılabilir. Bunlar;
0/+8°C aralığı için Ön Soğutma Odası
+8/+14 °C aralığında Soğuk Muhafaza Odası (Serin Oda)
-1/+8 °C aralığında Soğuk Muhafaza Odası
-18/-24°C aralığında Donmuş Muhafaza Odası
–35/-45°C aralığında Şok Dondurma Odası
İkinci adımda depolanacak ürünün türünü belirlemelisiniz
Soğuk hava depolarının her odası tek bir ürün için kullanılmalıdır. Bu şekilde o ürün için uygun ortam yaratılır.
Üçüncü olarak saklanacak ürünün muhafaza edileceği sıcaklıklar ve bağıl nemi belirlenmelidir
Her ürünün muhafaza edilme sıcaklığı farklıdır ve depo yapılırken mutlaka buna göre çalışma yapılmalıdır.
Dördüncü adımda ürün depoya ulaştığında hangi sıcaklıkta olacağı belirlenmelidir.
Ürünün olması gereken sıcaklığa en doğru şekilde ulaştırılabilmesi için depoya giriş sıcaklığı bilinmelidir.
5. adım Ürünlerin depoya günlük giriş miktarının belirlenmesidir
Buna göre hem kapasite hem de günlük çalışması gereken kişi ve araç miktarı belirlenir.
Altıncı olarak deponun büyüklüğü ve içerisindeki odaların sayısı belirlenmeli
Deponun genel ebatları, odaların sayısı ve büyüklükleri önceden belirlenmelidir.
Soğuk hava deposunun kurulacağı bölge
Bölgenin hava koşulları deponun özelliklerini etkiler, çalışma performansını etkiler. Bu sebeple bölge bilgisi önemlidir.
Son olarak da Soğuk hava deposu inşa tipi ve kapı tipi belirlenmelidir.
Soğuk hava deposu, çelik konstrüksiyon mu yoksa betornarme özellikte mi olacak, kapıları sürgülü, seksiyonel veya çarpma kapı mı olacak bunlar da önceden belirlenmelidir.