Havalandırma, endüstriyel kullanımdaki tesislerin, otel, hastane gibi yerlerin en temel taşıdır. havalandırma sistemleri üzerine yapılan tüm ar-ge çalışmaları toplu alanlardaki konforu arttırmak ve iyileştirmek için durmaksızın devam etmektedir.
Havalandırma sisteminin temel amacı ortamda dolaşan ve kirlenen havayı ortamdan uzaklaştırmak, filtrelerde temizleyerek ortama geri iletmek üzerine kuruludur. Sistem içerideki insanların sağlığını korurken bir yandan da ortamın mimarisine uyum sağlamalı ve değişebilecek, artabilecek havalandırma ihtiyaçlarını da karşılayabilmelidir.
Havalandırma sistemlerini incelerken daha iyi anlayabilmek için çeşitlerini de ele almak gerekir. Havalandırma sistemleri kendi içerisinde 3 çeşitte incelenir.
Bu yöntem adından da anlaşılacağı gibi havalandırma işini doğal yollara bırakmakla olur. Binanın inşasından önce kurulan planla havalandırmanın açık olan kapı ve pencereler aracılığıyla olması beklenir. Günümüzde çok fazla kullanılmayan bu yöntem mekanik yöntemler kadar etkin de olmayacağından özellikle endüstriyel alanlarda konforlu bir havalandırma olmaz.
Doğal Havalandırma Yöntemleri;
1-1- Konfor Havalandırması
1-2- Çapraz Havalandırma
1-3- Baca Havalandırması
1-4- Rüzgar Kuleleri ile Havalandırma
1-5- Gece Havalandırması
Doğal mekanik havalandırma sistemleri doğal havalandırma ile mekanik havalandırmanın birleşiminden oluşan bir sistemdir. Bu yöntem de kendi içerisinde ikiye ayrılır.
1-1- Mekanik girişli doğal çıkışlı havalandırma
Bu sistemde havalandırmanın temeli mekanik sistemle atılırken sonucu ise doğal havalandırma yöntemlerinden beklenir. Yani örnekle anlatmak gerekirse vantilatör sistemi anlamanıza en iyi şekilde yardımcı olacak üründür. Vantilatörler, içerisindeki pervanenin motordan aldığı güçle çalışırlar. Pervanenin bu dönme refleksi ortamda doğal havalandırma ile gelen temiz havanın akıma girmesini sağlar. Yani sistem mekanik olarak başlar doğal olarak ilerler.
2-1- Doğal girişli mekanik çıkışlı havalandırma
Doğal girişli mekanik çıkışlı havalandırma sistemlerinde ise durum tam tersidir. Havalandırma doğal başlar mekanik ilerleyip sonlanır. Bu sistemin en iyi örnekleri ise tabi ki aspiratörlü havalandırma sistemleridir.
Aspiratörler, mantık olarak içerideki kötü havayı alıp dışarıya atar. Ortamdaki kullanılmış havayı motorlarıyla emen aspiratör bu kötü havayı kokuları alıp filtrelerinden atar. Fanlı havalandırma sistemleri bu özelliğiyle mekanik emiş doğal beslemeli havalandırma sistemidir.
Mekanik havalandırma sistemlerinde doğal yöntemlerin tamamen çıkarılıp emiş ve atış adımlarının da mekanik sistemlere bağlandığı havalandırma sistemleridir. Bu sistemlerde çalışma mekanik olarak oluşturulan sistemlere bağlı olduğu için hava kalitesi her zaman istenilen seviyede risksiz şekilde tutulabilir.